Buurtvoorlichters al vijf jaar actief in Lelystad 03-04-2013

Ruim vijf jaar zijn de buurtvoorlichters actief in Lelystad. Dit lustrum was aanleiding voor Concern voor Werk om op 3 april een symposium te organiseren met de titel ‘Het geheim van de buurtvoorlichters’. Circa 100 gasten van de verschillende organisaties waarmee de buurtvoorlichters samenwerken waren naar Atolplaza gekomen voor een gevarieerd programma over de buurtvoorlichters. Drie sprekers belichtten elk vanuit een eigen invalshoek een stukje van het geheim van de buurtvoorlichters. Ook werd een film ttp://vimeo.com/63274482) over de buurtvoorlichters vertoond en was er ruimte voor interactie. “Voor u staat een trotse projectleider”, opende Ellen van Selm het symposium.

Wethouder Willem de Jager vergeleek de buurtvoorlichters met een Zwitsers zakmes gelet op de veelzijdigheid en toepasbaarheid. Onno Vermooten, directeur van Concern voor Werk sprak over de waarde van reintegratie voor werkzoekenden en voor de maatschappij. Ook was Guido Rijnja, communicatiemanager bij de gemeente Rotterdam: auteur van 'Genieten van Weerstand' en schrijver van de 10e editie van de Galjaardlezing aanwezig. Rijnja sprak over hoe communicatie tweerichtingsverkeer tussen gemeente en wijkbewoners wordt.

Het succes van het project Buurtvoorlichters rust op drie pijlers die alle van belang zijn voor Lelystad. 

Op de eerste plaats wordt door de buurtvoorlichters de leefbaarheid binnen een woonwijk bevorderd. Bewoners worden geïnformeerd over actuele zaken binnen Lelystad. Daarnaast krijgt de gemeente reacties vanuit bewoners; dit levert een positieve bijdrage aan de dienstverlening van de gemeente. Tenslotte doen buurtvoorlichters werkervaring op. Dat vergroot de kans op een baan op de reguliere arbeidsmarkt. De afgelopen vijf jaar zijn veel buurtvoorlichters uitgestroomd naar werk. Directeur Onno Vermooten van Concern voor Werk noemde ook dat een groot succes van de buurtvoorlichters: “Re-integratie zoals wij dat bedoelen”. 

De persoonlijke benadering van de bewoners wordt als positief ervaren. Met name in deze tijd waarin internet en sociale media het lijken te winnen van persoonlijk contact. Op dit laatste aspect ging Guido Rijnja in, communicatiemanager van de gemeente Rotterdam met een inspirerende presentatie. Hij benadrukte dat het belangrijk is om contact te maken met bewoners, omdat het een voorwaarde is voor verandering. Dit vermogen tot contact kan worden beschouwd als hét geheim van de buurtvoorlichters.terug naar pagina
Deze website gebruikt cookies.
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.
x