Wethouder Middelkoop (gemeente Urk) reikt gft-afvalemmer uit voor proef in oude dorp 19-01-2021

De gemeente Urk is deze week gestart met een proef met het inzamelen van het gft-afval in het oude dorp. Wethouder Nathanaël Middelkoop reikte donderdag 14 januari een gft-afvalemmer uit aan Hessel van de Berg, bewoner van het oude dorp en lid van de klankbordgroep over afvalinzameling. Met de proef die tot en met april duurt, wil de gemeente de bewoners een extra service bieden om het gft-afval makkelijker in te zamelen. Deze proef is mede gebaseerd op wensen vanuit de bewoners van het oude dorp nadat er een enquête over afvalinzameling gehouden is.  

Oplossing voor makkelijker scheiden van afval Uit de enquête en de gevormde klankbordgroep kwam naar voren dat veel inwoners de afvalinzameling in het oude Dorp lastig vinden door onder andere ruimtegebrek. De proef helpt de bewoners van het oude dorp hun afval beter en makkelijker te scheiden en in te zamelen. Omdat de gft-afvalemmer kleiner is dan de gft-container kan er ruimte worden bespaard bij de huizen in het oude dorp. Door het afval beter te scheiden, is er minder hinder van stank en ongedierte en vermindert het restafval. De gft-afvalemmer wordt namelijk wekelijks door de gemeente en medewerkers van het Concern voor Werk geleegd met een speciaal klein inzamelvoertuig. De Rova rijdt tijdens de proef daarnaast de normale route voor de gft-container. Bewoners van het oude dorp krijgen de gft-afvalemmer drie weken in bruikleen. Om de drie weken wordt de proef dus gedaan in een andere buurt in het oude dorp. Elke bewoner die meedoet wordt gevraagd om een mini-enquête in te vullen over hun ervaringen bij het gebruik van de gft-afvalemmer. Ook krijgt elke bewoner die meedoet een duidelijke uitleg over de verschillende types emmers en het gebruik en de inzameling van het gft-afval in de emmer.  

Wethouder Nathanaël Middelkoop gaat ervan uit dat er zoveel mogelijk bewoners meedoen aan de proef: “Hoe meer bewoners meedoen aan deze proef, hoe meer ervaringen en tips we kunnen verzamelen. De bewoners van het oude dorp zijn de ervaringsdeskundigen, zij hebben er elke dag mee te maken. Dus hun input is waardevol om te komen tot betere afvalscheiding en –inzameling in het oude dorp”.    

Het businessplan is ingediend! Projectidee: Op weg naar een zonnige toekomst 08-12-2020

Concern voor Werk uit Lelystad wil via het project ‘Op weg naar een zonnige toekomst’ grondstoffen terugwinnen door gebruikte zonnepanelen uit elkaar te halen. Dat levert nieuwe banen op voor de werknemers van de sociale onderneming wie het meestal niet lukt om op eigen houtje aan het werk te komen. Na de wasmachines, drogers, vaatwassers en koelkasten gaan ook afgedankte zonnecollectoren voortaan onder het mes. ‘Daar komen wij in beeld: hoe we producten moeten monteren, weten we  inmiddels al; we hebben ook genoeg kennis in huis om ze te kunnen demonteren.’

'Gebruikte zonnepanelen demonteren als opmaat naar de banen van de toekomst'  
Het inzamelen van wit- en bruingoed doen de mensen van Concern voor Werk al langer, maar nu wil de sociale onderneming een nieuwe dimensie van hergebruik aanboren. ‘We dragen al langer de visie uit dat duurzaamheid en klimaat de belangrijkste maatschappelijke thema’s van de toekomst worden. Op die terreinen zijn we daarom volop op zoek naar nieuwe banen voor iedereen die niet zelfstandig aan werk kan komen. Dan kijk je ook naar de afvalmarkt; we halen voor onze gemeenten al koelkasten, drogers en wasmachines op en zorgen ervoor dat die uit elkaar gehaald worden.  Maar is er nog meer afval waaruit herbruikbare grondstoffen terug zijn te winnen? Dat bracht ons op het idee van de zonne-energie. Daar is momenteel in Nederland praktisch iedereen mee bezig. Veel van die zonnepanelen zijn na acht, negen jaar aan het einde van hun levenscyclus. Maar hoe zorg je er vervolgens voor dat die gebruikte panelen op een verantwoorde en ordelijke wijze verwerkt worden? Op dat punt komen wij in beeld: wij monteren verschillende producten voor onze opdrachtgevers; we hebben ook de knowhow in huis om ze te demonteren’, zegt directeur Onno Vermooten van Concern voor Werk.

Concern voor Werk uit Lelystad heeft vijfhonderd personen uit de oude Wsw-doelgroep in dienst en biedt ruim zestig mensen beschut werk. Qua nieuwe werkgelegenheid zet Vermooten voorzichtig in. ‘We denken dat deze activiteit in eerste aanleg goed is voor tien banen, maar onze verwachting is dat het daarmee niet ophoudt. De voortgang is afhankelijk van het tempo waarin we kunnen opschalen. Dat hangt samen met diverse factoren. Bijvoorbeeld: Hoe snel worden de bestaande collectoren vervangen door een nieuwe generatie zonnecollectoren? En lukt het ons om de aanvoer van gebruikte zonnepanelen op een behoorlijk niveau te krijgen, zodat je ook echt iets kunt verdienen aan het herwinnen van grondstoffen?’ Hij hamert vooral ook op de maatschappelijke meerwaarde van het project, dat de naam ‘Op weg naar een zonnige toekomst’ draagt. ‘We kunnen ook een nieuwe arbeidsmarkt voor onze mensen tot stand brengen door een rol te spelen bij de bouw van vliegtuigen, maar bij ons draait het vooral ook om dat aspect van de maatschappelijke meerwaarde. Nieuw werk? Graag, maar wel om een bijdrage te leveren aan de oplossing van een probleem waar de samenleving mee kampt.’  

Om het bedrijfsmodel rond te krijgen, is Vermooten op zoek naar partners en partijen. ‘Daar zitten afvalinzamelaars tussen, maar ook het reguliere bedrijfsleven waarmee we samen willen werken.’ Op dit punt houdt hij echter nog even zijn kaarten in de mouw. ‘Het ligt ingewikkeld, want er zitten meer kapers op de kust. We willen onze concurrenten niet in de kaart spelen, door allerlei namen te gaan noemen van bedrijven waarmee we aan tafel zitten. Maar het enthousiasme en het elan zijn groot. Bij ons, maar ook bij anderen. Toen bekend werd dat wij met ons project zijn doorgedrongen tot de finale van de Werkinnovatie Prijs van Start Foundation en Cedris hingen binnen de kortste keren een aantal milieuambtenaren bij mij aan de telefoon.’     

Over de Werkinnovatie Prijs
De Werkinnovatie Prijs 2020, in het leven geroepen door Start Foundation in samenwerking met Cedris, kent 10 finalisten die met hun projectidee meedingen naar 1 miljoen euro. Deze finalisten zijn geselecteerd uit maar liefst 62 projectideeën, variërend van nieuwe banen in de circulaire economie tot nieuwe banen in de ouderenzorg. De uitdaging voor de finalisten is nu om het idee uit te werken naar een hiervoor haalbaar businessmodel. Deze wedstrijd verbindt het creëren van betaalde banen voor mensen met minder kansen met de maatschappelijke uitdagingen waar we voor staan. In januari 2021 worden de winnaars bekend gemaakt op www.werkinnovatieprijs.nl.

Sponsoring materialen Aeres Praktijkonderwijs Emmeloord 18-11-2020
Concern voor Werk heeft materialen voor Aeres Praktijkonderwijs Emmeloord voor het vak Groen gesponsord. Dit om de samenwerking te bekrachtigen.  

De beide partijen werken al lange tijd samen. Leerlingen lopen stage op verschillende werkplekken. Bij de groenvoorziening, de schoonmaak, in de horeca en op de inpakafdeling. Regelmatig mondt een stageperiode uit in een baan bij bijvoorbeeld de groenvoorziening. Ook dit jaar zouden 15 leerlingen stage lopen bij Concern voor Werk en meewerken aan het groenonderhoud in een wijk. Door Corona was dit niet mogelijk.  

De samenwerking wordt nog verder verstevigd onder leiding van de groendocenten Pieter de Jonge en Adelheid Bekhof en Wim Verhoeven van Concern voor Werk. Naast stageplekken en arbeidstraining kan Aeres Praktijkonderwijs rekenen op ondersteuning vanuit Concern voor Werk bij lessen groen en tuinonderhoud. Eens per jaar kunnen leerlingen en hun ouders een kijkje nemen bij Concern voor Werk. Zo krijgen zij een beeld van de mogelijkheden dit veelzijdige bedrijf.
Concern voor Werk betrekt bedrijfspand in Zeewolde 06-10-2020
Concern voor Werk biedt werkgelegenheid aan inwoners met een afstand tot de arbeidsmarkt. Naast vestigingen in Lelystad, Noordoostpolder en op Urk heeft Concern voor Werk onlangs een locatie in Zeewolde geopend.  

Al vele jaren is Concern voor Werk aan het werk in Zeewolde. Eén van de diensten die wordt geleverd, is het onderhoud van het openbaar groen in een aantal delen van de gemeente.  

Om dit nog beter te kunnen verzorgen en nog sneller ter plaatse te kunnen zijn, heeft Concern voor Werk onlangs een bedrijfspand betrokken in Zeewolde aan de Eenspan. Het pand dient als opslag voor materialen en middelen voor Groenonderhoud en is de uitvalsbasis voor de medewerkers.
Concern voor Werk finalist Werkinnovatie Prijs 24-09-2020

Concern voor Werk is één van de 10 finalisten van de Werkinnovatie Prijs en maakt daarmee kans op 1 miljoen euro

De Werkinnovatie Prijs 2020, in het leven geroepen door Start Foundation, kent 10 finalisten die met hun projectidee meedingen naar 1 miljoen euro, waaronder Concern voor Werk, die de sociale werkvoorziening uitvoert voor de gemeenten Lelystad, Noordoostpolder, Urk en Zeewolde.

Deze finalisten zijn geselecteerd uit maar liefst 62 projectideeën, variërend van nieuwe banen in de circulaire economie tot nieuwe banen in de ouderenzorg. Dit brede spectrum aan maatschappelijke vraagstukken zien we ook terug bij de tien finalisten. De uitdaging voor de finalisten is nu om het idee uit te werken naar een hiervoor haalbaar businessmodel. Zij ontvangen ieder 10.000 euro om hun idee verder te ontwikkelen.

Corona kuchscherm voor veilige afstand 31-08-2020

Nederland is wel klaar met het coronavirus, maar het virus is nog niet klaar met ons. Daarom moeten we ons aan de basisregels blijven houden. U kent ze ongetwijfeld: blijf bij klachten thuis, schud geen handen, nies in uw elleboog, was vaak uw handen, vermijd drukte en afstand houden.    
Voor deze laatstgenoemde basisregel heeft Concern voor Werk een zogenaamd kuchscherm ontwikkeld. Hiermee kan voldoende afstand gewaarborgd worden en dus een veiligere werk- en contactomgeving gecreëerd worden. Inmiddels hebben we hiervan al circa 300 stuks geplaatst op heel verschillende locaties. De frames zijn gemaakt van multiplex en voorzien van 0,5 mm glashelder raamfolie. De frames zijn leverbaar in kleur.

Specificatie en prijzen: Standaard formaat is 160 x 90 cm.
Frame bestaat uit 2 lagen multiplex van 12 mm. Hiertussen is raamfolie van 0,5 mm gespannen.
Prijs voor deze uitvoering is € 75,-.
Meerprijs voor uitvoering in kleur € 17,50.
De prijzen zijn exclusief btw, af fabriek Emmeloord.
Afmetingen en uitvoering kunnen aangepast worden aan uw wensen.

Voor vragen of uw bestelling kunt u contact opnemen met Jan Mulder, telefoon 06 55 83 25 82. Zijn e-mailadres is janmulder@concernvoorwerk.nl

YALA Luxury Canvas Lodges en Concern voor Werk sluiten partnerovereenkomst 30-07-2020

YALA Luxury Canvas Lodges en Concern voor Werk hebben woensdag 29 juli een partnerovereenkomst gesloten, waarbij Concern voor Werk exclusief houten meubelen voor het assortiment safaritenten en luxe lodges van YALA gaat produceren. De overeenkomst werd door Onno Vermooten directeur van Concern voor Werk en Ivo van der Vlis directeur YALA ondertekend.

“Hiermee is onze langjarige en succesvolle samenwerking bezegeld en kunnen wij met onze productie in Emmeloord profiteren van het toenemende internationale succes van YALA”, zegt Onno Vermooten, die er trots op wijst dat Concern voor Werk al sinds 2013 de houten meubelen produceert voor de accommodaties van – toen nog - LuxeTenten uit Emmeloord, dat in mei vorig jaar door de ondernemers Hans van der Wind en Ivo van der Vlis werd overgenomen.

Internationale groei
‘’Wij zijn al Europees marktleider en we groeien nog flink door”, zegt Ivo van der Vlis. “De markt voor luxe tenten groeit wereldwijd enorm. In Europa is er veel vraag naar safaritenten en luxe glamping lodges, maar vooral ook uit Azië en de VS neemt de vraag flink toe. Met Concern voor Werk als partner en betrouwbare producent van houten kwaliteitsmeubelen kunnen wij snel inspelen op de ontwikkelingen op de markt en aan die groeiende internationale vraag voldoen.”
Wegens de internationale groei is de naam LuxeTenten onlangs gewijzigd in YALA Luxury Canvas Lodges. Gelijktijdig is er een nieuwe merkstrategie ingezet, die de ambitie moet verwezenlijken om een prominente wereldspeler te worden.

Kamperen met een gouden randje
De onderneming in luxe tenten werd in 2009 door de Emmeloorders Patrick Damen en Leon Juffermans opgericht. Zij boekten in korte tijd veel succes met hun innovatie op kampeergebied; ze brachten een stevige canvas safaritent op de markt. Het bijzonder aan deze tent was dat hij van alle luxe was voorzien, waaronder eigen badkamer en toilet, een ingerichte keuken en comfortabele bedden. Daarmee waren de Emmeloorder ondernemers in Nederland en daarbuiten de trendsetter van wat tegenwoordig Glamping wordt genoemd: kamperen met een gouden randje. Glamping is een samenvoeging van de woorden glamorous en camping en is overgewaaid uit het Verenigd Koninkrijk. Dit vakantie- en reisconcept heeft de afgelopen jaren een grote vlucht genomen en is vooral populair onder vakantiegangers die van luxe en gemak houden. Steeds meer campings in binnen- en buitenland bieden volledig ingerichte Glamping-accommodaties aan. Bij aankomst kunnen de gasten direct van hun luxe kampeervakantie gaan genieten.

Produktie in Emmeloord
“Omdat kamperen seizoensgebonden is, zaten er in onze productie pieken en dalen”, merkt Jan Mulder, commercieel manager van Concern voor Werk op. “Doordat de markt voor YALA-lodges zich nu over de andere continenten uitspreidt, verdwijnt de invloed van het seizoen en kunnen wij het hele jaar door produceren.” Jan Mulder is vanaf het prille begin betrokken geweest bij LuxeTenten. De onderneming had in amper vier jaar zo’n omvang bereikt, dat voor wat betreft de houten meubelen de hulp werd ingeroepen van Concern voor Werk. De social firm, die de sociale werkvoorziening uitvoert voor de gemeenten Lelystad, Noordoostpolder en Urk, zette aanvankelijk op Urk speciaal voor LuxeTenten een productiefaciliteit op. Inmiddels heeft Concern voor Werk voor produktiewerkzaamheden een werkplaats ingericht aan de Produktieweg op industriegebied Nagelerweg in Emmeloord.

Nu YALA en Concern voor Werk hun samenwerking met een partnerovereenkomst hebben bezegeld, zullen er aan de Produktieweg in Emmeloord nog in lengte van jaren houten kwaliteitsmeubelen voor de moderne safaritenten en de luxe lodges van YALA worden gemaakt.

 

 

Afscheid 10-06-2020
Vanmorgen heeft Cees Tolsma afscheid genomen. Jarenlang maakte hij deel uit van de Raad van Commissarissen van Concern voor Werk. De laatste zes jaar als voorzitter. Hij wordt opgevolgd door Bart-Jan Binnerts.      
Foto: De komende en de vertrekkende voorzitter van de Raad van Commissarissen. Links Cees Tolsma en rechts Bart-Jan Binnerts
.
 
Veiligere werkomgeving met hygiƫnescherm 14-05-2020
Hoe kunnen we veilig werken in de anderhalvemetersamenleving? Voor sociale onderneming Concern voor Werk een uitdaging om hiervoor iets te ontwikkelen. Het resultaat: een Corona hygiënescherm. Dit eenvoudig te plaatsen transparante scherm voorkomt directe besmetting met het Coronavirus.

Veel instanties in Flevoland hebben Concern voor Werk inmiddels al ingeschakeld. De vestigingen van FlevoMeer Bibliotheek hebben de schermen geplaatst bij de inlever- en uitgiftepunten. Bij zorginstanties, in scholen, schoonheidssalons en garagebedrijven zijn de schermen inmiddels te vinden op bureaus, bij balies of kassa’s. >> Lees meer
Anderhalvemetersamenleving 20-04-2020
Samen zoeken naar het nieuwe normaal in de anderhalvemetersamenleving. Dat is voorlopig een grote uitdaging ons allemaal. Hoe gaat die samenleving eruit zien? 

Om te voorkomen dat er straks weer een uitbraak komt zoals nu, moeten we de basale maatregelen in acht blijf nemen tot er een vaccin is. Dus: geen handen schudden, goed handen wassen, oppervlakten schoonmaken, zorgvuldig omgaan met elkaar. Belangrijk is en blijft: afstand houden.  

Concern voor Werk heeft een product ontwikkeld dat een bijdrage kan leveren aan een veiligere werk- en bedrijfsomgeving, nl. een hygiënescherm.
>> Lees meer


Deze website gebruikt cookies.
We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van de website, gaan we er vanuit dat je ermee instemt.
x