Opening Lunchroom De Groene Tafel 26-04-2018
Wethouder Elly van Wageningen heeft op 26 april jl. De Groene Tafel geopend, de nieuwe lunchroom in kringloopwinkel De Groene Sluis (Lelystad). In de lunchroom werken mensen via Concern voor Werk om het horecavak te leren. Zo worden zij voorbereid om door te kunnen stromen naar betaald werk. Tijdens openingstijden van de winkel kan in De Groene Tafel een kopje koffie gedronken worden of een broodje worden gegeten. Er wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van streekproducten of producten die van oorsprong biologisch of fairtrade zijn. 
Opening lunchroom 16-04-2018
26 april opent een lunchroom van Concern voor Werk in kringloopwinkel De Groene Sluis.
Beide partijen zijn trots op hun samenwerking, die vandaag verzegelt werd met een handtekening. Het is al jaren de droom van De Groene Sluis om sociale werkervaringsplekken te creëren waar mensen een vak kunnen leren en van daaruit kunnen doorstromen naar betaald werk. Concern voor Werk heeft de expertise in huis om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te begeleiden en het horeca vak te leren. Met een lunchroom komen deze wensen bij elkaar. 

 

 

 

 

 

 

 

KOM IN DE KAS: een unieke gelegenheid om te zien wat er allemaal gebeurt achter het glas van de kas. 04-04-2018
Zaterdag 7 april a.s. van 10-16u zetten gastvrije tuinders de deuren van hun kas open voor het publiek. In regio Noordoostpolder gaat het om vijf bedrijven. Ook de kwekerij van Concern voor Werk aan de Verlengde Revisieweg in Emmeloord is die dag geopend!   Kijk voor meer informatie op www.komindekasnoordoostpolder.nl  
Energieteam van start op Urk 05-03-2018
Maandag 5 maart a.s. gaat het Energieteam van start op Urk. Het Energieteam geeft gratis thuis advies aan alle inwoners van Urk en bekijkt met hen of en hoe zij kunnen besparen op hun energierekening. De afgelopen weken zijn mensen hiervoor opgeleid via Concern voor Werk en zij ontvangen hiervoor een certificaat van de wethouders Gerrit Post en Freek Brouwer.  

Het Energieteam helpt besparen Elke inwoner betaalt maandelijks energiekosten en kosten voor water. Vaak is op deze kosten te besparen. Het Energieteam bekijkt met de inwoner of hij/zij teveel betaalt wordt en berekent het te besparen bedrag. Een afspraak met het Energieteam levert veel voordelen op. Zij geven handige tips en producten om energie te besparen. Daarnaast levert energiebesparing ook een belangrijke bijdrage geleverd aan het milieu. Zo snijdt het mes aan twee kanten. Mensen met een laag inkomen ontvangen energieadvies op maat en gratis materialen, zoals bijvoorbeeld spaarlampen. Deze inwoners hebben inmiddels bericht van de gemeente gekregen. Inwoners die geen bericht ontvangen hebben, kunnen contact opnemen met Het Energieteam. Tegen een vergoeding is het voor hen ook mogelijk naast het gratis advies de benodigde materialen te kopen.  

Het Energieteam is bereikbaar via telefoonnummer 0527-689986 en meer informatie is te vinden op de website www.urk.nl.    


Op de foto (Het Urkerland) v.l.n.r. de heer Hasan - Energieteam, Onno Vermooten - Concern voor Werk, wethouder Freek Brouwer - gemeente Urk, mevrouw Gerssen - Energieteam, Jan Mulder en Tom Boersma – Concern voor Werk.
Nieuwe winkel Het Goed geopend 25-01-2018
Onder grote publieke belangstelling vond op 25 januari de opening plaats van de nieuwe winkel van het Goed aan de Meent 14b in Lelystad. Wethouder Elly van Wageningen opende samen met directeur van het Goed, Willem van Rijn en directeur van het Concern voor Werk, Onno Vermooten de winkel. 

Al bijna 20 jaar was Het Goed Lelystad gevestigd op Industrieterrein Oostervaart aan de rand van Lelystad. Voor Het Goed bestond de wens om dichter naar het centrum van de stad te verhuizen. Met de nieuwe locatie op De Meent is deze wens uitgekomen; dichter bij het centrum, dichter bij de klant.

Wethouder Van Wagingen verricht openingshandeling

Winkel met lunchcafé

Afgelopen weken is er hard gewerkt het pand een nieuwe uitstraling te geven met een vernieuwde inrichting én een lunchcafé.

Mens en milieu centraal
Voor Willem van Rijn, Onno Vermooten en wethouder Elly van Wageningen dus een mooi moment. Duurzaamheid staat voor de wethouder hoog op de agenda. Kansen benutten voor mens, milieu en duurzaamheid staan daarbij centraal. De missie en visie op duurzaamheid van het Goed sluit hier mooi bij aan. De wethouder prees de inzet van de vrijwilligers en het feit dat Het Goed passend werk biedt aan mensen die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Het is belangrijk dat deze mensen op een laagdrempelige manier weer ervaring op kunnen doen om zo uiteindelijk weer een baan te vinden.

De winkel is dagelijks open van 09.30 tot 18.00 uur en op zaterdag van 09.30 tot 17.00 uur.

Het Goed Lunchcafé


Bestuur Concern voor Werk wil Social Firm oprichten 12-12-2017
Een Social Firm gaat duurzame oplossingen bieden aan inwoners met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dit heeft het bestuur van de gemeenschappelijke regeling IJsselmeergroep besloten. Binnen dit samenwerkingsverband van de gemeenten Lelystad, Noordoostpolder, Urk en Zeewolde voert Concern voor Werk de sociale werkvoorziening en andere activiteiten uit.  

Samen met het onderwijs en het Flevolandse bedrijfsleven gaat de Social Firm bouwen aan een inclusieve arbeidsmarkt. Dit is een arbeidsmarkt waarin iedereen meedoet.  

De belangrijkste reden voor deze ontwikkeling is de Participatiewet. Met de invoering van de Participatiewet heeft het rijk ook bevoegdheden en verantwoordelijkheden overgedragen aan de gemeenten, gepaard gaande met behoorlijke bezuinigingen. De vier deelnemende gemeenten van Concern voor Werk werden de afgelopen jaren geconfronteerd met een afnemende subsidie.  

Binnen deze nieuwe onderneming wordt maximaal ingezet op het arbeidsvermogen van betrokkenen . Naast de vier gemeenten worden ook andere partijen zoals werkgevers- en werknemersorganisaties nauw betrokken bij de nieuwe onderneming. Uitvoeringsorganisaties voor de Social Firm worden Concern voor Werk, Werkbedrijf Lelystad en WerkCorporatie Noordoostpolder/Urk. Als rechtsvorm voor de Social Firm is gekozen voor een coöperatie.  

Directeur Onno Vermooten is erg enthousiast over deze nieuwe stap die voor velen nieuwe mogelijkheden gaat bieden. “Eigenlijk willen we gewoon doen waar we goed in zijn: mensen een kans geven op werk, ze opleiden, trainen en de verbinding zoeken tussen mensen met en zonder beperking. De nieuwe arbeidsmarkt stelt andere eisen, maar we willen wel een inclusieve arbeidsmarkt tot stand brengen. Met de Social Firm gaat het roer om en zijn we klaar voor de toekomst!”
Eerste contract beschut werk gemeente Lelystad ondertekend 01-11-2017
John van Beusichem krijgt als eerste een contract Beschut Werk in de gemeente Lelystad. Vandaag mocht hij zijn arbeidsovereenkomst in ontvangst nemen uit handen van wethouder John van den Heuvel en Onno Vermooten, directeur van Concern voor Werk.  

Op 1 januari 2015 heeft de wet Sociale Werkvoorziening plaats gemaakt voor de Participatiewet. Vanaf dat moment is er geen plaats meer voor nieuwe werknemers in de sociale werkvoorziening. Wel kunnen gemeenten beschut werk inzetten voor mensen met een lichamelijke, verstandelijke of psychische beperking. Mensen die alleen kunnen werken in een ‘beschutte’ omgeving, onder aangepaste omstandigheden. Beschut werk kan eenvoudig inpakwerk zijn, maar ook hoogwaardig productiewerk. Alle gemeenten samen krijgen geld om uiteindelijk ruim 30.000 beschutte plekken te organiseren.  

Al geruime tijd is John werkzaam in re-integratietrajecten via Werkbedrijf Lelystad, zowel in de groenvoorziening als op de Bataviawerf. Met de arbeidsovereenkomst op zak is John van Beusichem voortaan in dienst van Concern voor Werk. Ook bij andere werkgevers in de stad en maatschappelijke organisaties zullen beschut-werkplekken gerealiseerd worden.

Wethouder Elly van Wageningen maakt kennis met succesvolle samenwerking van Concern voor Werk & Espol Plastics BV 31-10-2017
Wethouder Elly van Wageningen heeft een werkbezoek gebracht aan Espol Plastics. Zij liet zich bijpraten door o.m. directeur René Veerman. Espol Plastics verwerkt allerlei kunststof materialen tot eindproduct d.m.v. spuitgieten.   Ondanks de verwerking van kunststof verdient Espol Plastics zeker het predikaat ‘duurzaam’. Zo wordt er steeds meer gerecycled kunststof verwerkt. Daarnaast zijn de werkzaamheden veelal teruggehaald uit China om zo arbeid te kunnen bieden in onze regio. ‘Wij leveren Nederlandse kwaliteit tegen Chinese prijzen. Dat betekent veel automatiseren en goedkope arbeidskrachten inzetten’, aldus directeur Veerman.  

In het productieproces worden o.m. mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt ingezet. Zo zijn er acht medewerkers werkzaam via Werkbedrijf Lelystad en Concern voor Werk. Espol Plastics is tevens leerwerkbedrijf en heeft stagiaires van het speciaal onderwijs Eduvier.  

“Samenwerken met mensen met een beperking vraagt zeker in het begin extra tijd. Werkgevers moeten hiermee leren omgaan en in dat proces vormen begeleiders en werkcoaches van Werkbedrijf Lelystad en Concern voor Werk een onmisbare schakel’, aldus Veerman. ‘Extra inzet werpt vaak zijn vruchten af. Dat belonen we uiteindelijk met een vaste aanstelling’. Ook onder de stagiaires van Eduvier heeft Veerman meermalen echte pareltjes ontdekt die na een moeizame start inmiddels een mooie baan én een diploma op zak hebben.  

Tijdens een rondleiding door het bedrijf kreeg wethouder Van Wageningen een mooi beeld van het productieproces bij Espol Plastics.

Foto: Fotostudio Wierd
Gerrit van Dijk uit Vollenhove heeft al vijftig arbeidsjaren opzitten en nog is de 65- jarige niet klaar 13-10-2017
 
 
 
Fietsroutenetwerk Veluwe heeft nieuwe bordjes 29-08-2017
Het zijn de laatste puntjes op de i, zegt Roelof Siepel over de bordjes van het Fietsroutenetwerk Veluwe die vandaag op palen bij de rotonde tussen de Verkeersweg en Newtonweg in Harderwijk werden geschroefd. ,,Het was al goed, maar kon nog beter."

In het voorjaar werden 9000 bordjes geplaatst. Deels ter vervanging van oude exemplaren en bordjes voor de bewegwijzering van de uitbreiding van het fietsroutenetwerk met 350 kilometer. In totaal kan op de Veluwe met behulp van deze route 2100 kilometer in twee richtingen (dus eigenlijk het dubbele aantal) worden gefietst, waarbij op 575 knooppunten een keuze kan worden gemaakt over de vervolgroute. 

Kwaliteitscontrole

Vrijwilligers van de Fietsersbond hebben 10.00 kilometer in beide richtingen gefietst om een kwaliteitscontrole te doen. Daarbij kijken deze 75 fietsers naar duidelijkheid en zichtbaarheid van de bewegwijzeringsbordjes. Als er iets niet klopt melden ze dat. ,,Wij beoordelen elke melding en kijken of er iets moet worden aangepast", vertelt Siepel van Fietsroutenetwerk Veluwe. 

In totaal worden dit jaar twee- tot driehonderd bordjes vervangen om verbeteringen aan te brengen. ,,Het is niet de bedoeling dat fietsers verdwalen. En ook de veiligheid is van belang. Mensen moeten hun aandacht op het verkeer kunnen houden en niet vertwijfeld rondkijken op een rotonde omdat ze niet weten waar ze heen moeten."

Sociale werkvoorziening

Dat is de reden waarom Jeffrey de Haan en Bep Sterkenburg van de sociale werkvoorziening zes nieuwe bordjes ophingen bij de Harderwijkse rotonde. Vorige week deden ze dat ook al in Epe en na Harderwijk vertrok hun auto naar de Garderenseweg in Putten. 

Veilig

Siepel legt uit dat voor de aanpassing in Harderwijk de mensen de informatie over de route vóór de rotonde kregen en nu is het zo gemaakt dat op elk stukje van de rotonde weer een bordje hangt. Soms worden bordjes ook verplaatst omdat ze door bijvoorbeeld een boom niet goed zichtbaar zijn. Of de pijl van rechtdoor op een bordje wordt vervangen door een schuine pijl als de weg een bocht maakt. Ook over de plek van informatiepanelen wordt nagedacht. Die moeten op een locatie staan waar mensen veilig kunnen afstappen om hun keuze voor het vervolg van hun fietstocht te maken. 

Fietsers die gebruik maken van het Fietsroutenetwerk Veluwe kunnen zelf ook melding maken van onduidelijkheden of mankementen op de route. Dat kan via www.bordjeweg.nl. 

Bron: Stentor