Nieuwe winkel Het Goed geopend 25-01-2018
Onder grote publieke belangstelling vond op 25 januari de opening plaats van de nieuwe winkel van het Goed aan de Meent 14b in Lelystad. Wethouder Elly van Wageningen opende samen met directeur van het Goed, Willem van Rijn en directeur van het Concern voor Werk, Onno Vermooten de winkel. 

Al bijna 20 jaar was Het Goed Lelystad gevestigd op Industrieterrein Oostervaart aan de rand van Lelystad. Voor Het Goed bestond de wens om dichter naar het centrum van de stad te verhuizen. Met de nieuwe locatie op De Meent is deze wens uitgekomen; dichter bij het centrum, dichter bij de klant.

Wethouder Van Wagingen verricht openingshandeling

Winkel met lunchcafé

Afgelopen weken is er hard gewerkt het pand een nieuwe uitstraling te geven met een vernieuwde inrichting én een lunchcafé.

Mens en milieu centraal
Voor Willem van Rijn, Onno Vermooten en wethouder Elly van Wageningen dus een mooi moment. Duurzaamheid staat voor de wethouder hoog op de agenda. Kansen benutten voor mens, milieu en duurzaamheid staan daarbij centraal. De missie en visie op duurzaamheid van het Goed sluit hier mooi bij aan. De wethouder prees de inzet van de vrijwilligers en het feit dat Het Goed passend werk biedt aan mensen die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Het is belangrijk dat deze mensen op een laagdrempelige manier weer ervaring op kunnen doen om zo uiteindelijk weer een baan te vinden.

De winkel is dagelijks open van 09.30 tot 18.00 uur en op zaterdag van 09.30 tot 17.00 uur.

Het Goed Lunchcafé


Bestuur Concern voor Werk wil Social Firm oprichten 12-12-2017
Een Social Firm gaat duurzame oplossingen bieden aan inwoners met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dit heeft het bestuur van de gemeenschappelijke regeling IJsselmeergroep besloten. Binnen dit samenwerkingsverband van de gemeenten Lelystad, Noordoostpolder, Urk en Zeewolde voert Concern voor Werk de sociale werkvoorziening en andere activiteiten uit.  

Samen met het onderwijs en het Flevolandse bedrijfsleven gaat de Social Firm bouwen aan een inclusieve arbeidsmarkt. Dit is een arbeidsmarkt waarin iedereen meedoet.  

De belangrijkste reden voor deze ontwikkeling is de Participatiewet. Met de invoering van de Participatiewet heeft het rijk ook bevoegdheden en verantwoordelijkheden overgedragen aan de gemeenten, gepaard gaande met behoorlijke bezuinigingen. De vier deelnemende gemeenten van Concern voor Werk werden de afgelopen jaren geconfronteerd met een afnemende subsidie.  

Binnen deze nieuwe onderneming wordt maximaal ingezet op het arbeidsvermogen van betrokkenen . Naast de vier gemeenten worden ook andere partijen zoals werkgevers- en werknemersorganisaties nauw betrokken bij de nieuwe onderneming. Uitvoeringsorganisaties voor de Social Firm worden Concern voor Werk, Werkbedrijf Lelystad en WerkCorporatie Noordoostpolder/Urk. Als rechtsvorm voor de Social Firm is gekozen voor een coöperatie.  

Directeur Onno Vermooten is erg enthousiast over deze nieuwe stap die voor velen nieuwe mogelijkheden gaat bieden. “Eigenlijk willen we gewoon doen waar we goed in zijn: mensen een kans geven op werk, ze opleiden, trainen en de verbinding zoeken tussen mensen met en zonder beperking. De nieuwe arbeidsmarkt stelt andere eisen, maar we willen wel een inclusieve arbeidsmarkt tot stand brengen. Met de Social Firm gaat het roer om en zijn we klaar voor de toekomst!”
Eerste contract beschut werk gemeente Lelystad ondertekend 01-11-2017
John van Beusichem krijgt als eerste een contract Beschut Werk in de gemeente Lelystad. Vandaag mocht hij zijn arbeidsovereenkomst in ontvangst nemen uit handen van wethouder John van den Heuvel en Onno Vermooten, directeur van Concern voor Werk.  

Op 1 januari 2015 heeft de wet Sociale Werkvoorziening plaats gemaakt voor de Participatiewet. Vanaf dat moment is er geen plaats meer voor nieuwe werknemers in de sociale werkvoorziening. Wel kunnen gemeenten beschut werk inzetten voor mensen met een lichamelijke, verstandelijke of psychische beperking. Mensen die alleen kunnen werken in een ‘beschutte’ omgeving, onder aangepaste omstandigheden. Beschut werk kan eenvoudig inpakwerk zijn, maar ook hoogwaardig productiewerk. Alle gemeenten samen krijgen geld om uiteindelijk ruim 30.000 beschutte plekken te organiseren.  

Al geruime tijd is John werkzaam in re-integratietrajecten via Werkbedrijf Lelystad, zowel in de groenvoorziening als op de Bataviawerf. Met de arbeidsovereenkomst op zak is John van Beusichem voortaan in dienst van Concern voor Werk. Ook bij andere werkgevers in de stad en maatschappelijke organisaties zullen beschut-werkplekken gerealiseerd worden.

Wethouder Elly van Wageningen maakt kennis met succesvolle samenwerking van Concern voor Werk & Espol Plastics BV 31-10-2017
Wethouder Elly van Wageningen heeft een werkbezoek gebracht aan Espol Plastics. Zij liet zich bijpraten door o.m. directeur René Veerman. Espol Plastics verwerkt allerlei kunststof materialen tot eindproduct d.m.v. spuitgieten.   Ondanks de verwerking van kunststof verdient Espol Plastics zeker het predikaat ‘duurzaam’. Zo wordt er steeds meer gerecycled kunststof verwerkt. Daarnaast zijn de werkzaamheden veelal teruggehaald uit China om zo arbeid te kunnen bieden in onze regio. ‘Wij leveren Nederlandse kwaliteit tegen Chinese prijzen. Dat betekent veel automatiseren en goedkope arbeidskrachten inzetten’, aldus directeur Veerman.  

In het productieproces worden o.m. mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt ingezet. Zo zijn er acht medewerkers werkzaam via Werkbedrijf Lelystad en Concern voor Werk. Espol Plastics is tevens leerwerkbedrijf en heeft stagiaires van het speciaal onderwijs Eduvier.  

“Samenwerken met mensen met een beperking vraagt zeker in het begin extra tijd. Werkgevers moeten hiermee leren omgaan en in dat proces vormen begeleiders en werkcoaches van Werkbedrijf Lelystad en Concern voor Werk een onmisbare schakel’, aldus Veerman. ‘Extra inzet werpt vaak zijn vruchten af. Dat belonen we uiteindelijk met een vaste aanstelling’. Ook onder de stagiaires van Eduvier heeft Veerman meermalen echte pareltjes ontdekt die na een moeizame start inmiddels een mooie baan én een diploma op zak hebben.  

Tijdens een rondleiding door het bedrijf kreeg wethouder Van Wageningen een mooi beeld van het productieproces bij Espol Plastics.

Foto: Fotostudio Wierd
Gerrit van Dijk uit Vollenhove heeft al vijftig arbeidsjaren opzitten en nog is de 65- jarige niet klaar 13-10-2017
 
 
 
Fietsroutenetwerk Veluwe heeft nieuwe bordjes 29-08-2017
Het zijn de laatste puntjes op de i, zegt Roelof Siepel over de bordjes van het Fietsroutenetwerk Veluwe die vandaag op palen bij de rotonde tussen de Verkeersweg en Newtonweg in Harderwijk werden geschroefd. ,,Het was al goed, maar kon nog beter."

In het voorjaar werden 9000 bordjes geplaatst. Deels ter vervanging van oude exemplaren en bordjes voor de bewegwijzering van de uitbreiding van het fietsroutenetwerk met 350 kilometer. In totaal kan op de Veluwe met behulp van deze route 2100 kilometer in twee richtingen (dus eigenlijk het dubbele aantal) worden gefietst, waarbij op 575 knooppunten een keuze kan worden gemaakt over de vervolgroute. 

Kwaliteitscontrole

Vrijwilligers van de Fietsersbond hebben 10.00 kilometer in beide richtingen gefietst om een kwaliteitscontrole te doen. Daarbij kijken deze 75 fietsers naar duidelijkheid en zichtbaarheid van de bewegwijzeringsbordjes. Als er iets niet klopt melden ze dat. ,,Wij beoordelen elke melding en kijken of er iets moet worden aangepast", vertelt Siepel van Fietsroutenetwerk Veluwe. 

In totaal worden dit jaar twee- tot driehonderd bordjes vervangen om verbeteringen aan te brengen. ,,Het is niet de bedoeling dat fietsers verdwalen. En ook de veiligheid is van belang. Mensen moeten hun aandacht op het verkeer kunnen houden en niet vertwijfeld rondkijken op een rotonde omdat ze niet weten waar ze heen moeten."

Sociale werkvoorziening

Dat is de reden waarom Jeffrey de Haan en Bep Sterkenburg van de sociale werkvoorziening zes nieuwe bordjes ophingen bij de Harderwijkse rotonde. Vorige week deden ze dat ook al in Epe en na Harderwijk vertrok hun auto naar de Garderenseweg in Putten. 

Veilig

Siepel legt uit dat voor de aanpassing in Harderwijk de mensen de informatie over de route vóór de rotonde kregen en nu is het zo gemaakt dat op elk stukje van de rotonde weer een bordje hangt. Soms worden bordjes ook verplaatst omdat ze door bijvoorbeeld een boom niet goed zichtbaar zijn. Of de pijl van rechtdoor op een bordje wordt vervangen door een schuine pijl als de weg een bocht maakt. Ook over de plek van informatiepanelen wordt nagedacht. Die moeten op een locatie staan waar mensen veilig kunnen afstappen om hun keuze voor het vervolg van hun fietstocht te maken. 

Fietsers die gebruik maken van het Fietsroutenetwerk Veluwe kunnen zelf ook melding maken van onduidelijkheden of mankementen op de route. Dat kan via www.bordjeweg.nl. 

Bron: Stentor

Winnaars Kunstcongres regio Midden exposeren bij Concern voor Werk 11-05-2017
Wethouder Janneke Sparreboom heeft samen met de kunstenaars Alice Kerckhaert, Ineke van Os, Joachim Plas en Margreth de Oliveira Lima een expositie bij Concern voor Werk te Lelystad geopend.  

Deze expositie is verbonden aan een prijs die deze kunstenaars hebben gewonnen tijdens het Kunstcongres met Perspectief. Dit congres is in vijf verschillende regio’s georganiseerd, waaronder in Almere (regio Midden). Creatieve mensen met een arbeidsbeperking kunnen dan deelnemen aan een pop-up expositie en netwerken met andere deelnemers o.l.v. een kunstbuddy. De drie winnaars en de publiekswinnaar mogen vervolgens exposeren. Concern voor Werk is er trots op als eerste het werk van de winnaars van regio Midden te mogen exposeren.  

Wethouder Janneke Sparreboom onderstreepte het belang van kunst. ”Kunst is niet alleen een mooie wijze waarop mensen zich kunnen uiten. Het heeft tevens een verbindende functie in de samenleving.” De wethouder en de kunstenaars openden gezamenlijk de expositie. Vervolgens informeerden de kunstenaars de wethouder en de overige gasten over hun werk.
Het GOED Lunchcafé aan de slag met Lelypas 07-04-2017

Wethouder John van den Heuvel was vanmorgen te gast bij Het GOED Lunchcafé met een speciaal doel: de eerste transactie met de Lelypas. Na dit startsein van de wethouder kan voortaan iedereen terecht bij Het GOED Lunchcafé met de Lelypas. Dus punten sparen én uitgeven in Lelystad.  

Om deze start te vieren heeft Het GOED Lunchcafé gedurende de maand april een speciale aanbieding voor de houders van een Lelypas: koffie met gebak voor € 3,50  

De Lelypas is gratis af te halen bij alle aangesloten ondernemers, dus ook bij Het GOED Lunchcafé. De bezitters van de pas kunnen punten sparen en uitgeven in Lelystad bij allerlei ondernemers: voor de dagelijkse boodschappen, boeken, kleding, kappers… en nog veel meer. Kijk voor meer informatie op www.lelypas.nl


 

 

Wethouder Brouwer opent werklocatie Concern voor Werk 29-03-2017
Woensdag 29 maart jl. heeft wethouder Freek Brouwer het naambord van de Botterschuur onthuld. Hiermee is de Botterschuur officieel geopend als werklocatie van Concern voor Werk op Urk.  

Dankzij de gastvrijheid van de Stichting Urker Botter kunnen op de 1e etage medewerkers van Concern voor Werk werkzaamheden verrichten. Ook biedt deze organisatie daar dagbesteding aan. Waar mogelijk wordt er ook wel samengewerkt met de vrijwilligers van de Botterschuur.  

Sinds een aantal jaar heeft Concern voor Werk weer een locatie op Urk. Mede gelet op de historie vindt het bedrijf het belangrijk om zo de binding met de Urker samenleving te onderstrepen en medewerkers, woonachtig op Urk de mogelijkheid te bieden dicht bij huis aan de slag te gaan.  

De Urker vestiging van Concern voor Werk was voorheen gevestigd op de gemeentewerf. Die locatie was niet langer beschikbaar. Wethouder Brouwer juicht de komst naar het historische centrum toe: ‘In de Botterschuur werken mensen met passie. De komst van Concern voor Werk en de mogelijkheden voor dagbesteding zijn mooie initiatieven die elkaar kunnen versterken en tevens zorgen voor meer leven op deze prachtige locatie.’  

De Stichting Urker Botter ontving tal van historische bladen en tekeningen van oude schepen uit handen van de ‘bovenburen’. Wethouder Brouwer verraste Concern voor Werk met een prachtig schaalmodel van een Urker Botter.
Energieteam Zeewolde 03-03-2017
De energie-adviseurs van het Energieteam Zeewolde hebben op vrijdag 3 maart jl. hun certificaat gekregen uit handen van burgemeester Gorter.

Hiermee is het team officieel opgericht. Het Energieteam Zeewolde is een re-integratieproject van Concern voor Werk, waarbij zes energie-adviseurs een half jaar werkervaring opdoen.

Het Energieteam gaat bij huishoudens met een smalle beurs energieadvies geven. Daarnaast worden energiebesparende maatregelen in de woning aangebracht. Hiervoor is een eenmalig gratis pakket van € 50,- beschikbaar met onder andere led-lampen en radiatorfolie. Met dit pakket is het mogelijk een jaarlijkse besparing op de energierekening te realiseren van meer dan € 100,-.

Het is de bedoeling dat uiteindelijk advies gegeven gaat worden aan 200 huishoudens. Om huishoudens te enthousiasmeren, wordt onder andere samengewerkt met organisaties als De Arme Kant van Zeewolde, Vluchtelingenwerk en de Voedselbank.